Houvast na verlies

Geen zin meer in tandenpoetsen

Na een ingrijpend verlies staat je wereld op zijn kop. Alles wat je altijd deed krijgt ineens een andere lading. Zo ook allerlei routinematigheden zoals bijvoorbeeld opstaan, tandenpoetsen, ontbijten en naar je werk gaan. Want waar doe je het allemaal voor?

Na een ingrijpend verlies zoals het overlijden van je kind is dat allemaal niet meer zo vanzelfsprekend. Waarom zou je nog je bed uitkomen, trek had je toch al niet meer en voor wie zou je je nog mooi aankleden?

Tuurlijk weet je dat het moet

Rationeel gezien weet je echt wel dat je uit je bed moet komen, de was gedaan moet worden en er eten op tafel moet komen. Want ook jouw leven gaat door. Maar je gevoelsmatig wil je echt wat anders. Het liefste blijf je thuis in je eigen coconnetje, vertrouwd en veilig. Dicht bij alles wat je nog herinnert aan dat wat er ooit was. Daar waar je niet geconfronteerd wordt met de boze buitenwereld, ook al is die nog zo goed bedoelt.

Je leven is totaal veranderd – dus je routines lijken absurd

Echt, het is helemaal niet gek wat er gebeurt en je bent zeker niet de enige die dit zo ervaart. Want na een ingrijpend verlies is je leven er anders uit gaan zien. Het wordt nooit meer zoals het was. Je zal een deel van jezelf opnieuw gaan uitvinden. Juist omdat er zoveel vanzelfsprekendheden in het nu niet meer werken.

Toch kunnen routines je juist helpen

Veel dagelijkse routinematigheden die blijven hetzelfde en veranderen niet. Je kan en mag vertrouwen op deze automatismen. Je hoeft ze niet te veranderen, want je weet dat je het kan en dat ze goed voor je werken. Ze helpen je overleven in deze verdrietige periode.

Kijk hoe je het voor jezelf zo aangenaam mogelijk maakt

Nee, echt aangenaam wordt het niet, maar kom er zo dicht bij als mogelijk is. Want dat is waar het om draait. Jouw leven is nu eenmaal anders dan voorheen. Door te vertrouwen op je automatische piloot maak je ruimte voor dat wat er nu echt belangrijk voor je is. Dan toch maar wel tandenpoetsen. Je aankleden. Koffie of theezetten. De krant lezen. Boodschappen doen. Gaan werken op je normale tijd. Al die routines kunnen je helpen om te doen wat nu echt belangrijk is.

Je doet het goed.

Het leven is niet meer vanzelfsprekend. Je zal jezelf opnieuw gaan uitvinden.