Wat is verlies & rouw?

Er is één zekerheid in het leven en dat is dat is dat het leven eindig is. In de tussentijd probeer je het zo aangenaam mogelijk voor jezelf te maken en plezier te hebben in de dingen die je doet.

Toch wordt dat leven soms opgeschrikt door ingrijpende gebeurtenissen. Bijvoorbeeld: verlies door dood, een scheiding, verlies van gezondheid, verlies van werk, verlies van toekomstperspectief, ongewenste kinderloosheid of de zorg voor een ernstig zieke partner, ouder of kind. Je wereld staat plotsklap stil. Een verlies veroorzaakt een psychologische aardbeving. Er is een einde gekomen aan wat er was en het zal ook nooit meer hetzelfde worden.

Herken je dit?

Het is niet zo gek dat je het na een ingrijpend verlies ‘even’ niet meer weet. Gevoelens, emoties en gedachten waarvan je het bestaan niet afwist, wisselen elkaar in hoog tempo af.

Je kunt bijvoorbeeld last hebben van:

 1. Concentratieverlies
 2. Rusteloosheid
 3. Overprikkeling van de zintuigen
 4. Verdriet
 5. Boosheid
 6. Angst om gek te worden
 7. Machteloosheid

De emoties die je ervaart zijn hele normale reacties na een abnormale gebeurtenis.

Het liefst wil je vasthouden aan hoe het ooit was. De oude vertrouwde werkelijkheid. We hebben niet geleerd hoe om te gaan met de leegte die is ontstaan door het verlies of de ontwrichtende werking die de ontstane crisis met zich mee brengt.

Rouwen en werken aan je verlies doet pijn, kost veel energie en is echt hard werken. Het is normaal dat je daar heel erg moe van wordt en je leven minder kleur heeft of zelfs zijn glans verliest.

Gelukkig is de mens heel sterk en kan ze wel wat hebben. Maar als het niet lukt en je loopt toch vast, dan is het fijn als je hulp kan krijgen. Je hoeft het niet alleen te doen, wel zelf. Door zelf de eerste stap te nemen, sla je de weg in terug naar plezier in je leven, terug naar je vernieuwde ik.

Hulp vragen

Het is niet raar om hulp te zoeken en het hoeft ook hélemaal geen jaren te duren. Na een aantal gesprekken weet je weer hoe je de draad van je leven op kunt pakken.

Wat levert een coachtraject bij Huber10 je op?

Je leert hoe je verlies onderdeel wordt van het leven dat je opnieuw aan het opbouwen bent. Het is een geleidelijk proces waarin oude herinneringen een nieuwe betekenis krijgen en nieuwe herinneringen worden opgebouwd.

 • Rust in tijden van grote onrust en chaos.
 • Je krijgt inzicht in wat er allemaal gebeurd is en wat dit met jou gedaan heeft.
 • Je neemt zelf weer de touwtjes in handen en daarmee krijg grip terug op je leven.
 • Je leert emoties te herkennen die het verlies en rouwproces je cadeau gegeven hebben.
 • Je leert verlies bespreekbaar te maken.
 • Je wordt je bewust van onbewuste gedragspatronen en leert die te doorbreken.
 • Je krijgt inzicht in waar je in deze roerige periode behoefte aan hebt en hoe je dit kenbaar maakt.
 • Kwaliteit van leven neemt weer toe.

Het oude is er niet meer en het nieuwe is er nog niet. Helaas kan ik niet aangeven wanneer het rouwproces precies over is. Helemaal over gaat het ook niet: het gemis blijft een leven lang. De pijn en het verdriet worden wél minder. Je leert het leven weer te waarderen; je beseft dat de pijn van het verlies in je leven past.

Durf jij het aan? Neem dan nú de stap: neem contact met me op of plan hier zelf alvast een kennismakingsgesprek in.

Met hulp van Hubertien heb ik orde in de chaos die het overlijden van mijn geliefde veroorzaakt heeft kunnen aanbrengen. Dit heeft me zoveel rust opgeleverd.