Plezier terug in je leven

Kun je nog niet tennissen of wil je leren zingen? Dan vraag je een tennisleraar of een zangdocent om hulp. En het is heel gewoon om de aanwijzingen van zo’n coach op te volgen. Maar als je vastloopt in je leven, nergens meer zin in hebt en al het plezier bent kwijtgeraakt, blijf je vaak zelf zitten met de problemen. En vind je het al snel soft om je te laten helpen.

Iedereen heeft wel een mindere dagen, je hebt vast last van een herfstdipje. Ga maar lekker een paar avonden vroeg naar bed.

Het is heel normaal om het af en toe niet naar je zin te hebben. En meestal weet je wel wat je moet doen om het tij te keren en weer zin te maken.

Niet iedereen heeft namelijk hulp nodig. Als mens zijn we sterk genoeg en goed in staat om te herstellen van stress en tegenslag. Om te erkennen wat er is gebeurd en open te staan voor de gevoelens die de gebeurtenis veroorzaakt hebben. Kijk eens in je omgeving, bij wie je terecht kan met je verhaal. Wie van je naaste, dierbare vrienden of collega’s kan goed luisteren en er echt voor je zijn?
Het kan zijn dat je zelf al veel hebt ondernomen, maar toch merkt dat het lastiger wordt. Je hebt het gevoel dat je niet serieus genomen wordt, enthousiasme en motivatie maken plaats voor een sluimerend gevoel van onbehagen, steeds meer dingen in het dagelijkse leven doe je met tegenzin.

Vluchten kan niet meer

Klachten nemen toe. Concentratieverlies, besluiteloosheid, slecht slapen, vermoeidheid, hoofdpijn, angst, uitstelgedrag, boosheid, verdriet, “pijntje hier… pijntje daar”, een “kort lontje” en steeds minder zin om dingen te gaan ondernemen. Alles kost energie. En uiteindelijk weet je het niet meer. De batterij is leeg en je doet de dingen alleen nog op wilskracht en doorzettingsvermogen.

Vluchten is de makkelijkste oplossing. Extra hard werken, gebruik van verdovende middelen, niet meer afspreken met vrienden of familie alles wat je maar van afleidt van de pijn of nare gedachten. Alleen heeft het geen zin. De onrust en de chaos in je systeem worden groter. Je belandt in een neerwaartse spiraal, alles wat je doet kost nog meer inspanning, energie wordt nog minder en klachten nemen meer toe.

Een ding weet je heel er zeker … dit is niet wat je wil, want zo is er geen klap aan. Maar hoe dan wel?

Wel zelf, niet alleen

Waarom zou je in je eentje blijven aanmodderen? Precies, dat hoeft helemaal niet. Sterker nog, eigenlijk is dat helemaal niet handig.
De rouw- en verliescoach is in jouw situatie wat een tennisleraar is als je wilt leren tennissen. Of een zangdocent als je je stem niet durft te laten horen. Als je contact met me opneemt, kijken we samen welk ‘trainingsschema’ het meest geschikt is om jou het plezier in je leven weer te laten vinden.

Weer plezier in mijn leven? Vertel me meer!

Praten over verlies en dood is zo moeilijk en doet zoveel pijn. Met de hulp van Hubertien heb ik geleerd dat het niet eng is. Het is juist fijn.