Gedenken hoe doe je dat?

En … hoe wij Joppe’s Jaardag vieren.

27 juli 2003 stond ons leven stil. Joppe werd geboren en overleed korte tijd daarna. Te vroeg geboren om zelfstandig te kunnen blijven leven. Voor mijn lief en mij een mega verlies met groot verdriet en pijn als gevolg.

Al 15 jaar staat mijn leven op 27 juli weer even stil. Een dag waar ik jaarlijks tegenop zie. Ergens in juni ontstaat er een onbestendig gevoel; somber, droevig, snel geirriteerd, moe, pijntje hier en een pijntje daar. Niet heel erg veel en de hele dag, maar van alles een beetje op momenten dat het je niet goed uitkomt. En elke jaar vergeet ik weer waardoor dit vage vreemde gevoel komt totdat ik me ineens realiseer waar we in het jaar zitten, Joppe’s Jaardag komt eraan oftewel memorialday.

Betekenisvolle dagen

Memorialday of gedenkdag, herdenkingsdag of hoe je ze wilt noemen zijn belangrijke dagen in het leven van nabestaanden. Het zijn speciale dagen of momenten die een belangrijke betekenis hadden of nauw verbonden waren met degene die overleden is; verjaardagen, de huwelijksdag, bepaalde feestdagen, dag van overlijden, dag waarop de diagnose kwam en zo nog meer.

Deze dagen symboliseren de speciale gebeurtenis die er was en de onstane leegte die is gekomen met door het overlijden van een geliefd persoon. Terugkijken op wat er gebeurd is, fantaseren hoe het had kunnen zijn, dankbaar voor wat er is gekomen en stilstaan bij hoe het nu is.

Gaat het ooit over?

Het verlies blijft en de rouw gaat eigenlijk nooit over. Rouwen is een actief en gezondproces dat hoort bij het leven. Het maakt en vormt het leven na ingrijpende verlieservaring. Je leert leven met het verlies en het gemis. Het gemis dat op Memorialdays weer zo actueel wordt en aandacht vraagt. De pijn van het verlies is niet meer zo heftig als toen, maar keert jaarlijks toch weer terug.

Het is belangrijk dat je je eigen gevoel of ideeën volgt. Hoe de invulling van zo’n dag uitziet? Bezoek het graf, heb verdriet, lach, ga iets leuks doen, eet taart, ga naar alle speciale plekjes waar jullie samen kwamen. Het maakt niet zoveel uit, doe wat voor jou fijn voelt of belangrijk is. Ook al is het helemaal niets.

Een nieuw begin

Na Joppe hebben wij nog een zoon gekregen. Douwe was iets te vroeg en na de spannende eerste weken in het ziekenhuis mocht hij mee naar huis. Met z’n drieën vormen wij een hecht gezin, waar Joppe op zijn manier onderdeel van is. Alle drie hebben we Joppe, op onze eigen manier in ons leven opgenomen. Hij heeft ons gevormd tot wie we nu zijn en wat we nu doen.

Op 27 juli vieren wij het leven met de mensen die ons lief zijn. We spelen de Joppe memorial cup en sluiten af met een heerlijk diner aan een lange tafel waar onze dierbare doden in gedachten aanschuiven.

En op 28 juli … Dan word ik toch weer anders wakker; frisser en minder verdrietig dan de dag ervoor. Blij dat deze memorialday voorbij is. Een nieuw jaar ligt voor me, een nieuw jaar vol nieuwe avonturen met mijn gezin en met onze Joppe voor altijd in de buurt.