Hoe je december goed doorkomt.

Ondanks verlies of verdriet

Is december wel zo leuk?

December, ik vind het een lastige maand. Enerzijds geniet ik van de leuke gezellige dingen samen met mijn liefjes, nadenken over cadeaus en heerlijke menu’s. Ieder doet zijn eigen ding en ondertussen zijn we toch bij elkaar. Vooruitkijken naar het nieuwe jaar, naar wat gaat komen. Nieuwe plannen maken en voortbouwen op wat afgelopen jaar is ingezet.

Aan de andere kant de melacholie. Wat is er allemaal gebeurd? De snelheid waarmee het jaar voorbij is gegaan. De mensen die er ook dit jaar weer niet bij zijn, het ouder worden van iedereen. Dat maakt december een maand van uitersten, terwijl alle media stevig op je gevoel spelen.

Je bent echt niet de enige

Ik ben niet de enige met gemengde gevoelens. Voor veel mensen is de decembermaand helemaal niet zo leuk of gezellig. Door allerlei ingrijpende verliezen kunnen zij niet genieten van alle feestelijkheden. Door het overlijden van een dierbare zit je ineens alleen aan de feestdis. Door een reorganisatie op het werk is het komend jaar niet meer zo zeker of je nog een baan of inkomen hebt. Door een scheiding van ouders moet er nagedacht worden over wanneer en bij wie en met wie iets gevierd wordt. Of word je herinnerd aan eerdere ingrijpende gebeurtenissen.

Onderzoek wat je echt wilt

Tuurlijk is het niet allemaal somberheid en verdriet, maar het is er wel. Aandacht hebben voor beide uitersten, je bewust worden wat er nu is, stilstaan en voelen wat voor jezelf op het moment belangrijk is, maakt die decembermaand bijzonder. Terugkijken op wat er was, herinneringen ophalen, genieten van mooie en verdrietige momenten. Het mag allemaal best wat trager en bewuster. Verdriet en plezier kunnen nu eenmaal niet zonder elkaar.

Realiseer je dat wat aandacht vraagt ook echt aandacht nodig heeft om uiteindelijk evenwichtig het nieuwe jaar in te kunnen.

Onderzoek bij jezelf waar je behoefte aan hebt. Voel wat je wil en handel daarnaar. Dat kan betekenen dat dat je misschien wel iets moet doen waar je op dat moment geen zin in hebt. Bijvoorbeeld jezelf ergens uitnodigen omdat je niet alleen wilt zijn, of juist zeggen dat je dit jaar niet mee doet.
Maak het jezelf zo aangenaam mogelijk en kijk wat je dan wel nodig hebt om de dag of de avond door te komen. Eten wat jij wilt, Netflixen in je huispak of gewoon vroeg naar bed. (En neem van mij aan dat dit helemaal niet zo makkelijk is als het klinkt.)
Bespreek met je gezin, familie of vrienden waar je last van hebt. Je gedrag en non-verbale signalen laten toch wel feillos zien dat er iets speelt. Als jij niets zegt snappen zij niet wat er aan de hand is en dit heeft zeker effect op de sfeer. Wees lief voor jezelf dan ben je het ook voor de ander en dat straal je uit.
Wees lief voor jezelf dan ben je het ook voor de ander

Vooral in deze maand is het belangrijk dat je stilstaat bij dat wat er is. Doe wat voor jou goed voelt, zodat je in januari terug kan kijken naar een voor jou geslaagde decembermaand. Koester dit positieve gevoel en neem het mee in het nieuwe jaar. En weet dat je het volgend jaar altijd weer anders kan doen.

Ik vertraag en heb lief

En ik… Ik heb besloten om dit jaar al begin december ruimte te maken in mijn agenda. Ik wil niet oververmoeid en gestresst de vakantie in. Met Kerst lekker eten met lieve mensen aan een mooi gedekte tafel. En verder spelletjes, netflix én koekjes bakken. Daar word ik blij van.

Ik wens jullie een plezierige, liefdevolle decembermaand toe met mooie herinneringen.

Ik ben niet wat me overkomen is. Ik ben wie ik verkies te worden.

– Carl Jung, Psychiater