Waarom je deze december je verlies nog meer voelt dan anders.

En hoe je daarmee om kunt gaan

December, ik vind het een lastige maand. Enerzijds geniet ik van de leuke gezellige dingen samen met mijn liefjes, nadenken over cadeaus en heerlijke menu’s. Ieder doet zijn eigen ding en ondertussen zijn we toch bij elkaar. Vooruitkijken naar het nieuwe jaar, naar wat gaat komen. Nieuwe plannen maken en voortbouwen op wat afgelopen jaar is ingezet.

Anderzijds is er de rouw en het verdriet. En al helemaal dit jaar, nu we allemaal te maken hebben met rouw: over ziekte en dood in het afgelopen jaar, over verlies van werk en inkomen en van allerlei aspecten van ons sociale leven. De rouw over het verlies dat altijd bij me is, het verlies van de zoon die bij ons gezin hoort maar er nooit in is opgegroeid, lijkt daardoor ook wel aanweziger. December is een maand van uitersten, dit jaar nog meer dan anders. 

Je bent echt niet de enige

Ik ben niet de enige met gemengde gevoelens. Vrijwel iedereen mist de gezelligheid van vrienden en familie deze feestdagen. We verwerken allemaal op onze eigen manier de gevolgen die covid-19 heeft op onze maatschappij. Voor jou en mij, voor wie december altijd al dubbel is, maakt dat deze maand dit jaar nog wat lastiger.

Onderzoek wat je echt wilt

Hoe ga je daar nou het beste mee om? Hoe maak je van december een goede maand, al is het niet allemaal rozengeur en maneschijn? Aandacht hebben voor beide uitersten, je bewust worden wat er nu is, stilstaan en voelen wat voor jezelf op het moment belangrijk is, maakt die decembermaand bijzonder. Terugkijken op wat er was, herinneringen ophalen, genieten van mooie en verdrietige momenten. Het mag allemaal best wat trager en bewuster. Verdriet en plezier kunnen nu eenmaal niet zonder elkaar.

Realiseer je: wat aandacht vraagt, heeft ook echt aandacht nodig om uiteindelijk evenwichtig het nieuwe jaar in te kunnen.
Onderzoek bij jezelf waar je behoefte aan hebt. Voel wat je wil en handel daarnaar. Ook al is dat niet wat er van je verwacht wordt (of wat je denkt dat er verwacht wordt).

Maak het jezelf zo aangenaam mogelijk en kijk wat je dan wel nodig hebt om de dag of de avond door te komen. Eten wat jij wilt, films of series kijken in je huispak óf gewoon vroeg naar bed. (Geloof me als ik zeg dat dit helemaal niet zo makkelijk is als het klinkt.)

Bespreek waar je behoefte aan hebt

Bespreek met je gezin, familie of vrienden waar je last van hebt. Je gedrag en non-verbale signalen laten toch wel feilloos zien dat er iets speelt. Als jij niets zegt snappen zij niet wat er aan de hand is en dit heeft zeker effect op de sfeer. Wees lief voor jezelf dan ben je het ook voor de ander en dat straal je uit.

Vooral in deze maand is het belangrijk dat je stilstaat bij dat wat er is. Doe wat voor jou goed voelt, zodat je in januari terug kan kijken naar een voor jou geslaagde decembermaand. Koester dit positieve gevoel en neem het mee in het nieuwe jaar. En weet dat je het volgend jaar altijd weer anders kan doen. 

En ik …

Ik ga dit jaar samen met mijn gezin in de Kerstvakantie thuis cocoonen. Op de bank Kerstfilms kijken, lekker koken, een spelletjes marathon, wandelen als het rustig is en verder helemaal niets. We geven ons over aan dat wat er is en gaan er het beste van maken.

Ik wens je een plezierige, liefdevolle decembermaand toe met mooie oude én nieuwe herinneringen.

“Wat aandacht vraagt, heeft ook echt aandacht nodig om uiteindelijk evenwichtig het nieuwe jaar in te kunnen.”