Geen schoentje bij de schoorsteen

Ik zag het in mijn zwangerschap van Joppe helemaal voor me
Zo klein als hij ook zou zijn, in die eerste decembermaand na zijn geboorte (hij zou dan ongeveer 1 week oud zijn geweest) zou hij ook zijn schoentje mogen zetten.
Verdrietig genoeg is het anders gelopen.

Joppe werd te vroeg geboren
Hij overleed, en zijn schoen stond niet bij onze schoorsteen. Oh wat had ik dat graag gewild. Zo had ik het al die tijd voor me gezien.

Het hele land stond in het teken van Sinterklaas

Overal waar ik ging en keek stond in het teken van hét grote kinderfeest. Sinterklaasfilms op tv, in de media en in alle etalages waren blije kindersnoetjes en cadeautjes te zien. Maar niet bij ons thuis.

Het maakte mij verdrietig en deed me pijn om al die blije kinderen te zien
Ik had ook zo graag cadeautjes willen kopen en naar het sinterklaasfeest op kantoor gegaan. Al was dat niet realistisch want met een baby van 1 week oud kan je dat helemaal nog niet. Maar daar ging het niet om.

Ik wilde Sint overslaan
De pijn van het verdriet dat er geen of één schoentje minder bij de schoorsteen staat is zó intens, dat je het feest liever een jaartje overslaat. Maar Sinterklaas is zo verweven met onze tradities dat je er niet weg van kan.

Je eigen tradities maken
Inmiddels ben ik rouw- en verliestherapeut en heb ik al veel ouders geholpen in vergelijkbare situaties als waar ik toen in zat. Nu kan ik dus adviseren: luister naar je gevoel en bespreek wat je wilt en niet wilt. Dat is belangrijk. Het wordt nooit meer zoals het was, maar je kunt je leven nieuw vormgeven mét je verlies. Zo ook jouw sinterklaastraditie. Je gaat je eigen geschiedenis schrijven en daar mag je je overleden kindje bij betrekken.

Wij hebben Sinterklaas ‘gewoon’ gevierd
Ik wist dat Joppe in de verschillende gedichten genoemd zou worden en dat het de nodige tranen zou opleveren. Maar wat was ik dankbaar! Joppe werd genoemd en dat betekende dat hij niet vergeten was.

Luister naar je eigen gevoel, bedenk hoe jij jullie Sinterklaasviering wilt vormgeven en bespreek dit met elkaar.

Foto van: Ylanite Koppens_Pixabay