Angst en stress in tijden van Corona
Binnen een paar dagen ziet de wereld er ineens heel anders uit. We “zagen” Corona wel aan komen, maar hé het was toch nog een soort van ver-van-ons-bedshow. En nu zijn wij dan toch aan de beurt.
Nederland komt langzaam tot stilstand
Niemand weet echt wat het inhoudt en hoe we moeten handelen. We moeten het wiel opnieuw uitvinden, zodat we weer in beweging kunnen komen. We kunnen niet afwachten tot het gevaar geweken is, want in de tussentijd gaat ons leven in een land dat tot stilstand komt gewoon door.
Wat er nu gebeurt, laat het angst- en stressmechanisme van ons mensen zien
Angst is een nare emotie en treedt op als wij in een bedreigende situatie komen. Dat willen we niet. Ons systeem is in de basis gericht op overleven en gaat bij gevaar als eerste in de overlevingsstand. Om aan het gevaar te ontkomen gaat het lichaam voor je zorgen en schakelt over op vechten, vluchten of bevriezen.
Het kwam in allerlei vormen voorbij
Die overlevingsmechanismen werden de afgelopen dagen (wat mij betreft) zo goed zichtbaar. Mensen gingen hamsteren, gingen lelijke dingen roepen, trokken zich terug, gingen oplossingen bedenken, kregen allerlei klachten, haastten zich naar de kroeg, sloegen aan het winkelen of gingen juist heel hard werken.
Deze Coronapandemie vraagt veel van ons
De impact op het dagelijkse bestaan is groot. Je dagelijkse routine wordt anders, dingen die je deed zijn ineens niet meer zo van zelfsprekend. Je moet bewust nadenken over de invulling van de dag in relatieve eenzaamheid; alleen of samen met je gezin. Het vraagt aanpassing in gewoonten en het stelt nieuwe eisen aan deze ‘nieuwe’ manier van leven.
Onderschat de invloed van de angst en de stress hierbij niet
Onderzoek bij jezelf en bij je naasten wat het met je doet, zowel lichamelijk als geestelijk en bespreek het met elkaar. Krop het niet op, want zelfs de kleine ergernissen en irritaties kunnen groot worden en dan is het wachten op een uitbarsting. Daarmee neemt de kans op lichamelijke en psychische klachten toe. Het omgekeerde is ook waar: je gaat je beter voelen als je deelt wat je bezighoudt.
Laten we het elkaar niet onnodig moeilijk maken
De komende 3 weken zitten we nog met elkaar in het Coronaschuitje. Maak er met je naasten het beste van, zorg voor elkaar en vraag hoe het met de ander gaat. Zorg voor voldoende slaap, eet gezond, beweeg (ook al mogen we straks misschien wel niet meer buiten) en kijk wat voor jou en je gezin het beste werkt.
De angst en onzekerheid die we voelen is nu reëel
De wereld zíet er echt ineens heel anders uit. En dat brengt angst en onzekerheid met zich mee, die hoef je niet te ontkennen. Maar jij kan er zelf voor zorgen dat het je niet in de greep krijgt of houdt. En je kunt elkaar erbij helpen. Houd elkaar zo gezond mogelijk!