Wat als je ’s nachts niet meer slaapt?

Er zijn van die nachten, dan word ik om drie uur wakker en om vier uur slaap ik nog niet. Ik lig te woelen, draai van de ene zijn naar de andere zij, ga een tijdje op mijn rug liggen en ga dan toch maar weer op mijn zij liggen. Maar slapen … nee dat lukt me niet. Gelukkig gebeurt me dit niet elke nacht.

Toch pieker je ’s nachts niet alleen over grote dingen.
Het kan van alles zijn wat er in die nachten de revue van mijn gedachten passeert. De wereldproblematiek op microniveau of hele gekke dingen zoals “is het met je ogen open in het donker net zo donker als met je ogen dicht” tot problemen die me echt bezighouden en waar ik echt over lig te piekeren. Rationeel weet ik dat het geen zin heeft om over deze piekergedachten te blijven malen. Echter zomaar stopzetten lukt me ook niet.

Zonder afleiding nemen je gedachten de vrije loop
Uit eigen ervaring weet ik dat je na een ingrijpend verlies vaak ’s nachts wakker ligt en aan het piekeren bent. In de donkere lange stille uren van de nacht, als er totaal geen afleiding is voor je brein, nemen je gedachten je mee terug naar wat er is gebeurd, het gemis en het grote verdriet van het verlies.

Stop the storyline
Stoppen met dit nachtelijk malen is niet makkelijk. En al helemaal niet als je beseft dat het gemis van het verlies ’s morgens net zo aanwezig is als de dag(en) ervoor. Je piekergedachten houden je uit je slaap en lijkt het erop dat je onrustige brein in een doolhof terecht is gekomen waar het einde niet te vinden is. Toch is het mogelijk om in de ingrijpende rouwperiode na een verlies niet elke nacht wakker te liggen. Het gaat niet vanzelf, maar het is echt mogelijk.

Schrijven, ademen en slapen
Er zijn nog steeds van die nachten dat ik wakker word en weer van mijn ene zij op de andere zij draai en ik het zo weer een uur later zie worden. Wat mij geholpen heeft en wat ik tegenwoordig nog wel doe: ik schrijf mijn piekergedachten op en spreek mezelf in gedachten vriendelijk maar beslist toe. Helpt dat nog niet, dan aanvaard ik het wakker liggen. Dan doe ik de ademhalingsoefening van Andrew Weil, de 4-7-8 methode (zoek maar eens op op youtube), val ik snel in slaap en zo word ik ’s morgens toch een stuk prettiger wakker.

Probeer het maar eens uit. Het is niet zo dat het na 1 nacht proberen opgelost is en je niet meer piekert ’s nachts. Geef jezelf de tijd en je zal zien dat er dan een ochtend aanbreekt dat je niet wakker gelegen hebt.

Het is mij gelukt.
Het lukt mijn cliënten.
Het gaat jou ook lukken!

Slaap lekker