Mist in december

Hoe het ook weer lichter wordt

Daar gaan we weer, weer een nieuwe dag. “Hoe ga ik we die nu weer doorkomen?” Dat is een vraag die mij in mijn praktijk regelmatig gesteld wordt. Als ik dan doorvraag aan mijn klant hoe ze wakker wordt, krijg ik bijna altijd hetzelfde te horen: “ik ben zo moe”, “ik heb pijn in mijn lijf” en “voel me zo verdrietig en alleen”. En dat is normaal na een groot verlies. Ook als dat verlies van langer geleden is.

Nu met de nieuwe lockdown, aan de vooravond van de feestdagen met maatregelen die enerzijds best welkom zijn en anderzijds zo ontregelend zijn, ontstaat er toch een soort van dikke mist in het gemoed. Hoe je het wendt of keert na een ingrijpend verlies is de decembermaand een maand waarin er veel van je gevraagd wordt.

Het niet weten veroorzaakt de mist

Overal is er gezelligheid, warm verlichte huizen, reclames die altijd een happy ending hebben, muziek en telkens de goed bedoelde vraag “wat gaan jullie doen?”.

Je gaat erin mee, je doet je ding, lacht en geeft antwoord. Terwijl je misschien wel helemaal niet weet wat je gaat doen met de feestdagen.

Je lijft weet het

Je hoeft het niet te weten, want je weet het nu ook écht niet. Je hoofd denkt het te weten, maar je lijf zegt duidelijk iets heel anders. Allerlei gevoelens en emoties tuimelen over elkaar heen en vechten om jouw aandacht. Gemis, verdriet, angst, frustratie, eenzaamheid, kou, somberte, vermoeidheid, pijn, moedeloosheid, paniek en wellicht nog veel meer.

Je lijf weet wat het nodig heeft. Dat probeert jouw aandacht te pakken om stil te gaan staan. Stil te staan bij dat wat zich nu aandient.

Maak gebruik van de omstandigheden

Gebruik deze donkere dagen en de lockdown als excuus. Het is wellicht een mooi moment om je bewust te worden van wat er nu aandacht nodig heeft. Je hoeft je aandacht niet meer te verdelen over allerlei zaken waarvan je denkt dat ze belangrijk zijn. Richt je op jezelf en op je dierbare naaste. Kijk wat jij nodig hebt en stem dit af met je geliefde en je gezin en richt je daar de komende weken op.

Wees lief voor jezelf

Ik weet: het is makkelijker gezegd dat gedaan. Ik ken het zelf en ik zie het elk jaar weer bij mijn klanten: lief zijn voor jezelf na zo’n groot verlies is pittig. Maar sta het jezelf toe!

Je mag je vaste overtuigingen en meningen over hoe je kerst of nieuwjaar moet doorbrengen, loslaten. Het mag anders dan het ‘hoort’.

Geef toe aan wat er is en wat je voelt.

Onderzoek je angst als het dit jaar anders wilt doen dan anders en kijk dan wat er gebeurt.

Wees lief voor jezelf en geef toe aan je vermoeidheid. Ga tussendoor slapen, lekker luieren, maak een wandelingetje en ga daarna 15 minuten liggen.

Maak met kerst jullie lievelingsgerecht (pizza! samen aan de sushi! waarom niet?). Leg de lat lager, maak het jezelf gemakkelijk en stel je jezelf steeds de vraag: waar heb ik nu behoefte aan?

De mist wordt minder dicht

Dag voor dag en stap voor stap en dan word je op een ochtend wakker en ben je minder moe en denk je bij jezelf: “vandaag ga ik er eens een mooie dag van maken.” Moeilijk te geloven nu je realiteit nog zo anders is.

Maar het komt. En je kunt het iets versnellen door precies te doen wat jij nodig hebt. Desnoods met de lockdown als excuus.

 

“Blijf niet stilstaan in het verleden, droom niet van de toekomst, concentreer je op het huidige moment.”

– Boeddha –