Steeds een beetje wijzer

Woensdag heb ik mijn laatste lesdag van de opleiding Psychosociale Basiskennis (PSBK). Een afsluitende les waarin de belangrijkste onderwerpen uit de gehele opleiding nogmaals worden behandeld. De les wordt afgesloten met een toets. Als ik deze haal, krijg ik een diploma en ben ik weer een heel stuk wijzer dan ik al was.

Examen doen

Ik ben deze opleiding gaan volgen aansluitend aan de opleiding Trauma Coaching. Ik wilde graag dat mijn diploma erkend zou worden door de SNRO zodat ik me ook kan aanmelden bij relevante beroepsverenigingen. Een ander bijkomend voordeel is dat mijn behandelingen dan ook in aanmerking kunnen komen voor verzekerde zorg. Mijn cliënten hebben dan de mogelijkheid om de factuur in te sturen bij hun verzekeraar. Zover is het nog niet; eerst nog even examen.

Mening bijstellen

Voordat ik met de opleiding begon was het voor mij een soort van moetje. Ik wil iets heel graag en daar moest ik een papiertje van de PSBK volgens de Plato-norm voor hebben. Echter na de eerste lesdag heb ik mijn mening direct bijgesteld.

Verdieping

Wat een leerzame en daarmee waardevolle opleiding. Zoveel verdieping op de kennis die ik al bezit en nog meer nieuwe kennis op vlakken waar ik totaal geen weet van had. Een inleiding in de algemene psychologie, een kijkje in de keuken van de psychiatrie, een tipje van de sluier van de medische basiskennis en niet te vergeten een verdere verdieping in de therapeutische basisvaardigheden.

Inzicht

Het maakt mij een betere coach, ook al gaat het in deze opleiding over de basiskennis uit de psychologie en psychiatrie. Ik heb veel meer inzicht gekregen in de psychologische processen die het gedrag van de mens bepalen.

Een onverwachte wending

Ik snap steeds beter waarom mijn cliënten doen wat ze wel – of niet juist niet – doen. Ik heb nog meer inzicht gekregen wat de invloed is van gedachten op gedrag en gevoelens van mijn cliënten. Hoe reageer je op angst en pijn? Waarom stop je gevoelens en herinneringen weg? Wat maakt dat je gaat vechten, vluchten of bevriezen? Gesneden koek, dacht ik. Maar het kreeg een onverwachte verdieping in deze opleiding. Het is allemaal zo logisch, zo algemeen menselijk en toch lopen we vast in ons eigen proces.

Een ander bijkomend voordeel is dat ik de taal van artsen en psychologen begrijp. Ik snap waar ze het over hebben en dat helpt mij weer in het gesprek met mijn cliënten.

Vertrouwen op mijn eigen gevoel

En wat ik zeker geleerd heb in deze opleiding is te vertrouwen op mijn niet pluis gevoel dat ik af en toe in gesprekken ervaar. Dit zijn de zogenaamde “rode vlaggen”, de alarmbellen die afgaan omdat er wellicht iets anders aan de hand is. Iets dat nader onderzoek vraagt van een medisch specialist.

Transformatie naar een wijzere ik

Ja ik ben me er terdege van bewust dat ik na deze PSBK-opleiding geen psycholoog of arts ben en ik nog steeds niet mag diagnosticeren. Ik wil ook helemaal niet psychologiseren of medicaliseren. Wat ik wel wil is mijn cliënten bijstaan bij het ingrijpende verlies dat ze meemaken of het rouwproces waar ze middenin zitten. Een transformatie van de oude ik naar de nieuwe ik. Een proces waar ik graag onderdeel van uitmaak.

En met alles wat ik nu bij geleerd heb gaat me dat nog beter lukken.